Смолянското село Смилян се готви за ХХІІ-рото издание на Празника на смилянския фасул, научи "Фокус“. Тази година той ще се проведе от 18-и до 20-и октомври.

Пъстрата и разнообразна програма започва още на 18 октомври с откриване на изложение-базар "Чиста храна за нас и нашите деца“ с продукти от района на Горното поречие на река Арда и продукти на производители от общностите на "Слоу Фууд – България“. Празникът продължава с Игрите на фасула – състезателни игри на открито за деца и родители.

От 16.30 ч в първия ден на празника ще се проведе и среща-дискусия "Бобовите култури в Родопите - земеделски практики и кулинарни традиции на планината" с представители  на конвивиуми и президиуми на "Слоу Фууд – България“ в Посетителския информационен център – Смилян.

След това е и откриването на уникалната изложба от пана, участващи в конкурса "Най-оригинално пано от Смилянски фасул“, в който всяка година се включват много деца както от региона на Смолян, така и от страната.

Официалното откриване на Празника е в 10:00 часа на 19 октомври със залп на фасулевото топче. Предвидена е музикално-хумористична програма с участието на изпълнители от ДГ "Дъга“ – Смилян, ОУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Смилян, Група за изворен песенен фолклор при НЧ "Проф. д-р Асен Златаров 1927“ – Смилян, танцово формация "На хоро при Йо“, фолклорна група от с. Царацово и др.

Празникът продължава с конкурс за най-атрактивен щанд на производител на местни продукти от района на Горното поречие на р. Арда, представяне на участващите в конкурса производители и базар на фермерски продукти местни продукти в парковото пространство.

В часовете от 11.00 до 16.00 за всички гости на празника в Смолян ще има безплатна фасул-чорба.

Предвидено е още демонстрация на приготвяне на трахана с квас щанд на Теменужка Матева. Ще има и кулинарен конкурс "Най-оригинално и най-вкусно ястие от Смилянски фасул“, както и дегустация. За гостите ще има и демонстрация на приготвяне на разядки от смилянски фасул.

В следобедните часове ще има фолклорен блок с гостуващи състави от Смолян, както и от селата Братаница и Ветрен дол, а по-късно за настроението на гостите ще се погрижи оркестър "Родопско настроение"

Празникът на смилянския фасул продължава и на 20 октомври, когато ще има базар на местни продукти и състезание по планинско бягане "Смилянски фасул“.