Смениха съветника на ДПС в състава на Общинския съвет в Кюстендил, предаде "Фокус“. Това става след решение на Общинската избирателна комисия. В комисията е постъпило писмо от председателя на Общински съвет – Кюстендил  Димитър Велинов, с което препраща уведомление за предсрочно прекратяване пълномощията на Габриела Стоянова, като общински съветник, избран от листата на ПП "Движение за права и свободи“ в произведените избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 година.

Пред "Фокус“ председателят на Общинската избирателна комисия Венцеслав Механджийски заяви, че това е стандартна процедура. В мотивите е посочена точка от Закона за местното самоуправление и местната администрация, която гласи, че пълномощията на един общински съветник се прекратяват при: "при избирането му за народен представител, министър, областен управител или кмет, при назначаването му за заместник-министър, заместник областен управител, заместник-кмет, кметски наместник или на щатна длъжност в съответната общинска администрация“.

В ОИК – Кюстендил е постъпило заявление от Николай Златарски, регистриран кандидат за общински съветник от кандидатската листа на ДПС, с което той е заявил, че желае да не бъде обявен за общински съветник от кандидатската листа.

В тази връзка за избран общински съветник е обявен следващият  по ред кандидат, а именно Христо Христов.