Служителите на Областна администрация Пловдив слязоха днес за ден от автомобилите си и пристигнаха на работата  пеша, с велосипеди или с градския транспорт. Така станаха съпричастни на националната кампанията в европейската Седмица за пътна безопасност, която минава под мотото "Остани жив! Пази живота!“. Много от тях пристигнаха на работа с велосипеди, включително и заместник областният управител Атанас Ташков, който е председател на Областната комисия за безопасност на движението и двигател на инициативите в рамките на кампанията.

"Обръщам се към всички граждани на областта и ги призовавам да бъдат толерантни и внимателни на пътя, независимо дали са зад волана, на велосипеда, на електрическите скутери и тротинетки, или са пешеходци. Пътната безопасност е комплекс от много фактори, но е от особена важност да имаме познания и дисциплина на всеки един участник в движението“, призова областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева.

По последни данни от сектор "Пътна полиция“ при ОД на МВР-Пловдив от началото на годината до момента броят на регистрираните тежки ПТП с пострадали лица е 426, като загиналите са 38, а 529 са ранените.

В сравнение със същия период на миналата година се отчита намаление на броя настъпили тежки ПТП със 137, както и на броя на ранените със 201. Има увеличение и броя на загиналите с 8. 

Пътнотранспортния травматизъм в следствие на нарушения от страна на водачите са не малък дял от причините за възникнало ПТП с наличие на пострадали.

Дните на безопасността на пътя за Република България – 2024 г. се провеждат под патронажа на министъра на вътрешните работи Атанас Илков, а 18 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Целта на кампанията е чрез всички възможни средства за комуникация да се популяризира в най-висока степен и сред максимален брой хора идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден.