Служители от Териториалното статистическо бюро във Видин протестираха с искане за по-високи заплати. Статистици от отдел "Статистически изследвания - Видин" излязоха днес сутрин на мирен протест пред сградата си, предаде репортер на  Фокус.

В предложения от правителството държавен бюджет за 2023 година, не се предвижда увеличение на трудовите възнаграждения на административните служители, каза пред  протестиращите Мария Димитрова, председател на синдикат "Образование" - Видин при Конфедерация на труда "Подкрепа".

Средната брутна работна заплата на служителите в Отдел "Статистически изследвания - Видин" е с 600 лева по-малка от тази за страната, каза пред протестиращите началникът на отдела Цветан Цветков. "Статистици с  40 години трудов стаж и с 30 години професионален опит в областта на статистиката, е получила брутна работна заплата за миналия месец 977 лева, като чистата сума, която получава, е 740 лева, каза още  Цветков. Затова и хората излизат на протест, с искания за достойно заплащане на труда им. 

Секретарят на синдикалната група във видинския статистически отдел Нели Върбанова пък е категорична, че трудът на статистиците е специфичен и той трябва да бъде заплатен достойно, защото Национания статистически институт е институция, без която държавата на практика не може да функционира нормално.

Протестът на видинските статистици бе подкрепен и от административни служители от други структури в област Видин. 

Протестиращите са готови, ако исканията на  административните служители не бъдат чути, да пристъпят към национални стачни действия в София, бе категоричен синдикалния лидер Мария Димитрова.