Служители на СЗДП ДП участват в обучение за обмяна на опит в гасенето на горски пожари. То се провежда в рамките на една седмица в образователен център за доброволци в град Клагенфурт /Австрия/, със съдействието на кмета на град Априлци – инж. Тихомир Кукенски и Красимира Димова, инициатор за даряването на три пожарни автомобила за град Априлци и региона, от противопожарните служби в провинция Каринтия. В обучението участват и четирима служители на УПБЗН-Априлци.

Учебният полигон в град Клагенфурт е единственият по рода си в Австрия и е специализиран в симулиране на различни видове пожари в реални условия. Лесовъдите и пожарникарите от България ще имат възможност да тренират с ново противопожарно оборудване за извънредни ситуации и да черпят опита от своите колеги по няколко основни теми, свързани с разпространение на пожар при различни симулирани ветрове на склона, ролята на наклонът на терена, ефективно използване на противопожарните раници и клапи и др.

Центърът дава възможност в различните полигони да бъдат пресъздавани ситуации с естествени горящи материали, при гасенето на които обучаваните практикуват на възпламенени повърхности, при високи температури, обгазяване, променливи наклони на терените, промяна на интензивността на огъня в различните части на пожара.

Целта на обучението е в контролирана среда да бъде даден първоначален опит на обучените пожарникари, водещ до ефективност и бързина в техните бъдещи действия и безопасност за тяхното здраве, при гасене в реални условия.

Участниците в интензивния курс се учат да взаимодействат по между си в различни групи, да обслужват хеликоптерни площадки при пълнене на кошове с вода, предназначени за гасене на недостъпни участъци в горите и др. Това е един иновативен подход за обучение и неговият фокус е насочен върху ученето един с друг и пред друг.

Очаква се сътрудничеството с пожарната асоциация на Каринтия и държавното противопожарно училище да продължи и за бъдещи съвместни проекти.