Седмица преди началото на Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен-2023“, служители на Областна администрация - Смолян, почистиха района около чешмата край Роженските ливади, на която е монтирана паметната плоча на създателя на събора отец Ангел Инджов - Комитата. Това съобщиха от Областна администрация – Смолян.

Окосена бе избуялата трева, отстранени бяха прорасналите храсти, а множеството изхвърлени отпадъци – събрани.

Баралефът на инициатора на роженския събор протойерей Ангел Инджов – Комитата, който е монтиран на почистената днес чешма, е официално открит през месец август, в навечерието на провелият се Национален фолклорен събор "Рожен - 2006". На официалната церемония са присъствали министъра на културата Стефан Данаилов, областния управител на област Смолян д-р Петър Фиданов и кмета на Община Смолян Дора Янкова.

Ангел Инджов, известен като Комитата е роден в 1866 година в пашмаклийското село Карлуково, тогава в Османската империя, а днес село Славейно, община Смолян. Учил е в родното си село, където през 1879 година завършва четвърто отделение. Останал е от малък сирак. Работил е като зидар, след което става предприемач в София. На 9 април 1895 г. е ръкоположен за свещеник в Цариград от митрополит Максим Пловдивски и на 20 юли е заел овакантената от свещеник Емануил Беев енория в родното му село Славейно. Една година по-късно става свещеник в Долно Дерекьой. Под негово ръководство е построен параклисът на Рожен "Свети Пантелеймон“. През 1898 година Ангел Инджов е инициатор за провеждането на първия роженски събор, където се срещат родопчани от Свободна България и Османската империя.

Местността Рожен е емблематична за родопчани. Поляните на Рожен помнят много тъжни и радостни исторически събития и моменти, свързани с този край. Трябва да сме признателни и да помним името и делата на един от многото родолюбиви българи - протойерей Ангел Инджов – комитата от Славейно, основателя на роженския събор, който е средище на духовност и  родолюбие.

Най-малкото, което можем да направим днес е да почетем паметта на този свят човек, като проявим отговорно гражданско поведение и опазим пространството около чешмата с неговия баралеф в чист и приветлив вид.