Служители на Националния статистически институт (НСИ) във Видин днес сутринта излязоха на протест с искане за достойно възнаграждение на труда си, предаде репортер на "Фокус“. Те се събраха на символичен протест от 8:00 до 8: 30 ч. пред сградата на институцията, преди старта на работния си ден. 

Нели Върбанова, секретар на синдикалната организация към КТ "Подкрепа" в отдел "Статистически изследвания - Видин", заяви че те настояват за спешни действия за повишаване на работните заплати на служителите в системата на НСИ. Исканията си са поставили пред всички институции и управляващите от юли месец, вече  четвърти месец, но без успех. 1200 лева средна заплата никак не е много, при положение, че средната заплата вече гони 2000 лева“, сподели Върбанова

Служителите от НСИ във Видин твърдо са решени, че ще продължат с протестите докато бъдат чути. В статистиката се трудят експерти, които работят не само за националната, но и за европейската статистика - Евростат , допълни Нели Върбанова и бе категорична, че ако се наложи, ще се премине към ефективни стачни действия.

Сега протестираме пред  сградата, където работим, след това протестите ни ще  бъдат пред Областната управа, предвиждаме дори, ако не бъдем чути и не бъдат взети мерки, стачните действия да продължат със спиране на обработките на данните. Надяваме се до това да не се стигне, нашата цел е да имаме  достойно възнаграждение, каза още Върбанова.

Днес работници и служители от Националния статистически институт (НСИ) започнаха серия от протести в цялата страна, съобщиха от Синдиката на административните служители "Подкрепа".

Цветан Цветков, началник на отдел "Статистически изследвания" - Видин обяви, че в днешния първи протест са се присъединили и видинските статистиците. Той допълни, че основните искания са за увеличаване на заплатите. Заплатите в Статистиката са на най-ниско ниво сред държавните структури. От 120 държавни учреждения, в Статистиката заплатите са на 114-о място. Ако погледнем в териториалните структури от 120 институции, по размер на работната заплата териториалните поделения на НСИ са на 118-о място.

Това е втори протест на служителите в НСИ с искане за достойно заплащане на труда им, като първият се проведе през юли.