Случай на бактериален менингоенцефалит регистрираха здравните власти във Великотърновска област. От седмичният бюлетин на Регионалната здравна инспекция в старата столица става ясно, че рядкото заболяване е засечено при пациент от община Стражица, предаде кореспондент на "Фокус"

Бактериалният менингоенцефалит атакува централната нервна система и се среща най-често при новородени, при страдащи от алкохолна зависимост, при лица с нарушен имунитет и при възрастни над 50 години.

Най-често срещаните симптоми са силно главоболие, депресия на дихателната и сърдечносъдовата дейност, промени в съзнанието, гърчове, огнищни промени с лезии на черепно-мозъчни нерви, паретични прояви. Характерно е бързото прогресиране на оплакванията с трудно повлияване от лечението и нерядко с летален изход.

През втората пълна седмица на септември от РЗИ отчитат още случай на вирусен хепатит А в община Горна Оряхоивца, случай на лаймска болест в община Велико Търново, 11 случая на остри респираторни заболявания и 39-а пациенти с COVID-19. Тук има рязък ръст на заразените, като в предходната седмица са били едва 14. 

От РЗИ припомнят и, че в областта тече имунизационната кампания срещу коронавирус за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2. Ваксините се поставят в Имунизационния кабинет на РЗИ – Велико Търново, както и при личните лекари. До момента от това са се възползвали 12 души.