Общините Сливо поле и Кубрат започват реализирането на нов мащабен инфраструктурен проект в сферата на енергийната ефективност. Очаква се той да даде възможност за значителни икономии при потреблението на електроенергия в публичния сектор.

На място с иновативната инвестиционна концепция се запозна и областният управител на Русе Драгомир Драганов. Той посочи, че подобни проекти са действително полезни за обществеността и имат голям социален ефект в населените места, където се реализират. Драганов отчете още, че държавната политика трябва да продължи да е насочена към повишаването на енергийната ефективност и енергийната независимост в повече населени места. "Време да почнем да мислим за създаването на енергийни общности и се радвам, че областта ни отново е сред пионерите и в този сектор“, допълни Драганов.

Според него темата ще става все по-актуална особено след предстоящата либерализация на енергийния пазар за битови клиенти. Областният управител спомена още, че за да бъде успешен проектът е важно и активното включване на бизнеса в планираните дейности.

"Докато стигнем дотук е извървян много дълъг път от контакти, писма, размяна на мнения и становища“, каза от своя страна кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов. Той също сподели, че подобен мащабен проект ще има реален социален ефект, особено в по-малко населено място. Атанасов отчете и ролята на областния управител Драгомир Драганов за подкрепата и разбирането на идеята. Атанасов и заместник-кметът на Кубрат Женифер Пойраз подписаха споразумение за сътрудничество.

В рамките на проекта, който се реализира като част от европейската програма EUCF (European City Facility), първоначално на база редица проучвания ще се разработи инвестиционна програма. Тя ще послужи за създаването на план за предстоящите инвестиции. Очаква се през следващите 3 години да се изградят фотоволтаични паркове в двете общини.

Всеки от тях ще е с мощност от около 400 кВт, което означава, че произведената електроенергия на годишна база ще бъде в размер на около 1 120 000 кВтч/год., което ще спестява по над 220 000 лева на годишна база. Обмисля се още подмяна на уличното и сградно осветление. Във всяка от общините се предвижда да се сменят по около 5000 лампи. Става дума за подмяна на 2500 улични лампи с мощност от 90 вата с лед лампи от 20 вата, както и 2500 лампи в сгради със средна мощност 32 вата. Там се предвижда да се поставят лед лампи от 7 вата.

Така планираната икономия на средства, разходвани за ел. енергия за осветление ще се намали с около 310 000 лева на годишна база. Предвижда се още саниране на общински и жилищни сгради с обща разгъната площ от около 113 000 кв.м. Обмисля се дори замяна на дизеловото гориво, въглищата, дървата и електроенергията, използвани за отопление на общински сгради с топлинна енергия от индустриален партньор – "Астра Грийнплант“ ЕООД. Подобна замяна ще доведе до икономия на средства в размер на около 264 000 лв/год, съобщиха от ОА-Русе.

Идеята е излишната топлоенергия от производството в предприятието да се предава на Общината, за да се отопляват общински сгради /училище, поликлиника, полиция, детска градина/. Това е уникално за страната, защото досега фокусът е бил върху други източници на енергия, като най-вече фотоволтаици. В този случай отделената от производството енергия ще даде възможност за отопление на публични сгради.