Журито на Националния ученически конкурс за литературно творчество и журналистика "Стоян Михайловски" обяви наградените млади творци в 17-ото издание на форума. В него се включиха 70 автори от цялата страна с 84 творби и 3 журналистически екипа. 

За литературния раздел бяха обявени три теми по избор: за първа и втора възрастова група – “Действията говорят по-силно от думите“ и "Боксьорските ръкавици на живота са дяволски големи. Разбира се, съществуват чудеса!“, а в трета група – "Хора, спрелите минути ме болят“ и "Да бъдеш Колумб всеки миг от живота си“. Темите бяха посветени на 125 години от рождението на Ерих Кестнер и 105 години от рождението на Веселин Ханчев, информират от Община Русе.

Темите в раздел "Журналистика“ бяха четири по избор за всички възрастови групи: “Който няма гръб, най-ниско се навежда“, "Самодоволството убива, спира, държи на едно място, удушава движението напред“, "Светът е прекрасно място и си струва да се борим за него“ и "Има неща по-лоши и от войната“. Те бяха посветени на 85-годишнината от рождението на проф. Марко Семов и 135-годишнината на Ърнест Хемингуей. Включиха се три журналистически екипа със седем журналистически материала.

Компетентно жури с председател Нели Пигулева – поетеса, преводач и редактор, изчете всички творби и отличи най-добре представилите се. Ученици от Русе, Казанлък, Варна, Велико Търново, Велинград, Кърджали, Плевен, София, Сливен, Стражица, Благоевград, Попови и други градове участваха в 17-ото издание на конкурса.

Голямата награда – плакет "Стоян Михайловски“ и парична премия от 300 лева от Фондация "Русе – град на свободния дух“ получава Симона Василева от Профилираната природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен.