Сливенска област запазва челно място по абсолютен брой деца родени от малолетни и непълнолетни майки през последните 10 години. Това  съобщи Нейля Мурад – началник отдел "Мониторинг и контрол – южен“ към Държавна агенция за закрила на детето на работна среща с областния управител Марин Христов и главните експерти от отдела Радостина Димова и Христо Спасов, предаде "Фокус". По данни на Агенцията средната възраст за раждане на дете е  между 12 и 18 години, а  голям брой  от децата се раждат извън брак.

Нейля Мурад обясни, че от направените анализи става ясно още, че на територията на сливенска община продължава да има голяма концентрация на малолетни и непълнолетни момичета, които раждат деца и живеят в съжителство или брак от ранна възраст. За обсъждане на проблема и търсене на работещи решения представителите на Държавна агенция за закрила на детето предвиждат провеждане на междуинституционални срещи, като целта е да се обединят усилията на всички заинтересовани страни.

От своя страна областният управител Марин Христов изрази готовност за съдействие и подкрепа и обясни, че проблемът е изключително сериозен и е важно да се прилага дългосрочна програма и план за действие, чрез които да се работи за ограничаване на тази неблагоприятна тенденция. Той отчете важността да се работи с родителите и техните децата "на терен“ от най-ранна възраст, както и да се ангажира подкрепа от  религиозните институции, медиатори, организации и успели хора от общността, за да се постигне промяна в мисленето и нагласите. Според него липсата на предприети конкретни мерки, образование и информираност сред малцинствата е проблем, който се отразява пряко и на пазара на труда поради факта, че огромен процент от  родителите  са и неграмотни. Той се ангажира също да бъдат проведени в близко бъдеще няколко срещи с представители на  държавни и местни институции с цел по-добро сътрудничество и откриване на ефективни решения за овладяването на проблема "Деца раждат деца“. 

И двете страни бяха единодушни, че една съвместна и добре координирана бъдеща работа между всички ще доведе до бързото решаване на този проблем.