Сливен попадна в списъка за "Европейски зелен пионер за 2025 г.“ в областта на интелигентния туризъм. Това стана ясно след като Европейската комисия обяви седемте града, включени в списъка за наградата. Престижната титла ще бъде присъдена на града, който демонстрира изключителен ангажимент за изграждане на бъдещето на устойчивия и иновативен туризъм. В рамките на инициативата "Интелигентен туризъм“ Европейската комисия стартира два конкурса – "Европейска столица на интелигентния туризъм“ и "Зелен пионер на интелигентния туризъм“, за да насърчи интелигентния и устойчив туризъм в ЕС, да създаде мрежа, да укрепи дестинациите и да улесни обмена на най-добри практики. Жури от независими експерти избра Сливен, заедно с Авейро (Португалия), Бенидорм (Испания), Юрмала (Латвия), Лиепая (Латвия), Неа Пропонтида (Гърция) и Паневежис (Литва) между 16 кандидатури.

"Тази висока оценка, която Европейската комисия даде на Сливен, е най-голямата за нас и града ни, оценка за нашата работа в областта на туризма. През последните години Община Сливен заложи на последователна и прагматична политика за развитие на туризма с дълъг хоризонт на действие. Тя е базирана на ясни концепции и стратегии, свързани с националните и европейски политики, подготовка на конкретни важни проекти, с реализирането на които нашият град да бъде на добро ниво и част от туристическата карта на България и Европа“, коментира зам.-кметът по икономическото развитие инж. Стоян Марков. По думите му, на фона на всички награди, които Сливен получава през последните 10 години, тази оценка на Европейската комисия идва в момент, в който Общината е на финала по изпълнение на най-големия европейски проект, свързан с туризма, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж“.

"С този проект успяхме да ремонтираме, реставрираме и оборудваме най-важните национални исторически обекти в Сливен – Къщите музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов и Сливенския бит, Първата текстилна фабрика на Балканите, изградена от Добри Желязков, както и най-атрактивната ни и посещавана дестинация – крепост "Туида“. Не на последно място, част от проекта е и основният ремонт на лифта до Карандила. Имаме избрано туристическо лого на Сливен. Предстои да покажем и направените първи стъпки в дигитализацията на тези национални обекти с 360 виртуални разходки, 3D модели, видеа, както и сайт, в който ще акцентираме на провеждащите се събития, концерти и постановки в града и региона“, споделя още Марков.

След определяне на номинираните градове финалистите ще бъдат поканени да представят предложенията си пред европейско жури на 26 и 27 ноември. Печелившата дестинация ще бъде позиционирана като пионер в областта на устойчивия туризъм, ангажиран с целите на Европейската зелена сделка. Победителят ще получи експертна комуникационна и брандинг подкрепа на ниво ЕС през цялата 2025 година.

Конкурсът "Европейски зелен пионер на интелигентния туризъм“ е продължение на конкурса "Европейска дестинация за върхови постижения“ (EDEN), обявен от Европейската комисия през 2007 г. Целта му е да се отличат нетрадиционните, нововъзникващи, устойчиви туристически дестинации в Европа.