Сливен днес чества един от най-хубавите дни от празничния си календар – Димитровден. На 26 октомври с разнообразна програма градът почита своя покровител – Свети Димитър.

Сливен - познат като град от Долината на тракийските царе, важен духовен и просветителски център от Първото и Второто българско царство, икономическо и политическо средище от периода на Възраждането и след Освобождението. Град на поети, просветители и дарители, на предприемачи и индустриалци. Град, чиито будни граждани ревниво пазят връзката с духовните си корени и старите традиции.

Днешното топло и слънчево време допринесе за празничното настроение, което обхвана жителите и гости на Сливен, уважили общоградската тържествена церемония на площад "Хаджи Димитър“. Тя започна с ритуал по издигане на националното знаме на Република България, знамето на Сливен и знамето на Европейската общност.

Кметът Стефан Радев приветства всички, дошли да споделят празника.

"На този ден по традиция нашата община отличава изявили се наши съграждани, допринесли за развитието, добруването, просперитета, славата на града ни. Поздравявам всички наградени, но поздравявам и всички наши съграждани, които дори да не са отличени, се трудят и изпълняват своите задължения. Почтени граждани, които дават добър пример на своите деца“, подчерта в поздравлението си Радев. Той отново припомни, че Сливен е богат на история, на традиции, на героично минало. Богатство, което трябва да бъде пазено, развивано и на свой ред хората от днешното съвремие, да го умножават и предават на децата на Сливен.

"Всички перипетии в историята на града ни, всички славни моменти, са били плод на култа към образованието, на насърчаването на предприемчивостта и трудолюбието, на пазенето на християнските и патриархални ценности. Вярвам, че това е и нашият път днес, който заедно трябва да следваме“, посочи още градоначалникът. На жителите на общината, на техните семейства и гости, Стефан Радев пожела здраве, щастие и просперитет, и Свети Димитър да пази и да закриля всички, пишат от общината. 

Церемонията на площада продължи с молебен за благополучие на Сливен и неговите граждани, отслужен от Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Арсений.

След молебена венци и цветя на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци поднесоха кметът Стефан Радев, сливенският митрополит, народните представители от Сливенски избирателен район. Венци поднесоха още областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, началникът на сливенския гарнизон полковник Любомир Вачев, директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Димитър Величков, директори и представители на институции в града, културни институти в Сливен, училища, военно-патриотични съюзи, граждански сдружения, политически партии, организации и граждани.

Празничната церемония уважиха и чуждестранните делегации от Унгария, Румъния и Сърбия, които се включиха в честванията по повод Димитровден.

Тази година по повод празника ученици и учители от сливенската Професионална гимназия по строителство и геодезия "Арх. Георги Козаров“ подаряваха ръчно изработени свитъци с мъдри мисли на световноизвестни архитекти и строители на присъстващите на общоградската церемония и минувачите. Свитък получи и сливенският кмет, който благодари за отношението и вниманието.

След тържествената церемония жителите и гости на града имаха възможност да се насладят на фолклорни изпълнения и емоции, поднесени от ансамблите за народни песни и танци на Сливен и на гостите от Пловдив – ансамбъл "Тракия“.

Днешният празничен ден започна със старта на Международния планински маратон "Хайдушки пътеки“ и продължи с празнична света литургия в катедрален храм "Свети Димитър“. След това се състоя ритуалът по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" в паметната лауреатска книга. Тази година отличието получи актрисата Йорданка Стефанова.

Събитията от Димитровденската програма днес продължават с откриване на Национална изложба за изобразително изкуство – Сливен`2024. Началото ще бъде от 18 ч. във фоайето на Драматичен театър "Стефан Киров“. В рамките на откриването ще бъде връчена наградата "Сирак Скитник“.

Община Сливен благодари на всички партньори - институции, организации и гостуващи артисти, за успешното сътрудничество и добрия диалог в организацията и провеждането на събитията за празника на града - Димитровден.