Водата е приоритет на всички и е въпрос на национална сигурност. Събираме се, за да може отношението по тази тема - съхранението на този ценен ресурс, да стане приоритет на държавата. Това заяви в началото на работна среща с кметове и депутати от Кюстендилско областният управител инж. Александър Пандурски, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Кюстендил

Темата за водоснабдяването и належащите проблеми във ВиК сектора събра на една маса четиримата народни представители от 10 МИР - Кюстендил, кметовете на Дупница, Рила, Кочериново и Бобошево - Първан Дангов, Георги Кабзималски, Станислав Горов и Стефан Тачев, както и ръководството на Кюстендилска вода. 

“Водата се доставя като услуга и това се заплаща. В сектора се правят разходи, има аварии, работят хора… Всичко това изисква големи средства. Надявам се, след тази дискусия, да предприемем нужните действия и конкретни стъпки по решаване на тази наболяла тема. Не можем да оставим хората без вода, затова трябва да действаме като един", призова инж. Пандурски. 

Управителят на “Кюстендилска вода" инж. Даниел Орманков докладва, че на територията на двете общини - Кочериново и Рила, с режим на водоподаване са селата Смочево и Мурсалево. Отчетено бе, че трябва да се подобри инкасирането. Инж. Орманков обясни, че вече се водят дневници, за да се знае какво количество вода постъпва в община Кочериново и в края на месеца да има яснота какво е изразходвано.

“Това искаме да го въведем като практика - да се знае на входа на населеното място какво количество вода влиза", обясни инж. Орманков. 

Като резултат от работната среща народните представители Христо Терзийски, Димчо Димчев, Николай Златарски и Росица Калинова обявиха, че ще обединят усилия и ще излязат с общо писмо, с което да поискат финансиране за изграждане на напорен водопровод от помпена станция “Таушаница" до разпределителна шахта Дренски рид в гр. Дупница.

Водопроводът, с дължина 800 метра, ще е с цел използване на алтернативна вода от яз. “Дяково" за водоснабдяване на Дупница и освобождаване на количества вода за общините Кочериново и Рила от яз. “Калин".