По-рано днес в Окръжен съд-Пловдив се проведе разпоредително заседание относно ПТП случило се на 12.11.2021 г., в близост до с. Царацово. Водачът е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на 15-годишен младеж , предаде репортер на "Фокус".

Обвиняемият Георги Генчев присъстваше лично, за да разбере дали ще се даде ход на делото. В залата присъстваха пострадалият Илия Клявков и частните обвинители Мария Кацарска и Гено Мръвков.

Прокурорът разказа детайлите по заседанието, а именно, че колата, с която е направено ПТП "Нисал Алмера" е собственост на брата на Генчев и заедно с него по пътя от град Съединение до Пловдив и обратно, са пътували още 4-ма приятели.

През целя маршрут той единствен е управлявал автомобила. По неустановени причини по пътя обратно към Съединение, е отклонил автомобила в лявото платно, след това в дясната и пак в лявата лента за движение.

В следствие на тези си действия, както и изключително малкото опит като водач - 18 дни, той губи управлението над автомобила, излиза извън лявата част на пътното платно и се блъска в спрял трактор в близост.

Следствие на удара, колата изхвърча във въздуха, завърта се, блъска се в оградата на лаборатория и се приземява в двора й.

По време на цялата каскада един от стъпнилите му Николов изпада от лекия автомобил и се удря в бетонна стена, получава мозъчна травма и следствие на нея е почива. Двама от другите му спътници имат "леки телесни повреди", а един от тях е със "средна телесна повреда".

Прокурорът на заседанието пледира за смекчаващи вината обстоятелства и поиска най-леката мярка от лишаване на свобода за 3 години. По думите й, Генчев e млад, с чисто криминално минало и от първия ден на разпитите си e признал вината си и е изкарал съжаление. Тя подчерта, че условен тип осъждане не бил имал нужния тип превенция и възпитателно отношение. 

Адвокатът на потърпевшите не бе съгласен с прокурора и каза, че има висока степен на обществена опасност и смята обстоятелствата за отегчаващи, а не за смекчаващи. Той пожела около 7 години лишаване от свобода на Георги Генчев и сподели опасенията си, че минимума на наказанието не би изпълнил целите му. Адвокатът направи препратка с тежкото ПТП със загинало дете от вчерашния ден в София.

"В подсъдимия оставя усещане за безнаказаност, а при гражданите липса на институционалност.", допълни той. 

Защитата на Генчев пожела справедливо наказание за клиента си и поиска да се вземе под внимание добрата му личност.

"Искам да добавя, че се признавам за виновен. Съболезнования за родителите на Ники. Искам да продължа да се развивам. Искам да продължа да работя. Искам да продължа да уча. Съжалявам. Готов съм да приема всякакво наказание...", бяха думите на обвиняемият Генчев.

Съдът осъди на 2 години и 4 месеца условно Георги Генчев, с 4 години изпитателен срок, след редукцията на наказанието заради съкратеното производство. Лиши го и от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Причината за ПТП е загуба на контрол, дължаща се на неопитност. Водачът не е употребил алкохол, наркотици и не е избягал от произшествието.