Жителите на село Костена река отново имат вода. Това инспектираха днес на място кметът на Шумен проф. Христо Христов, заместник-кметът по "Европейски политики, екология и туризъм“ Даниела Русева и управителят на ВиК – Шумен Иван Пушкаров.

Водоподаването вече е възстановено в селото, след близо три месеца безводие.

"Дебитът на водата е един и същ от юли насам и от двата водоизточника, които сме мерили. Вода има, но не може да стигне до потребителите. Проблемът е във водопреносната мрежа и трябва да се смени“, заяви Снежана Димитрова, която живее в селото.

Жителите на Костена река са около 40 души. Те споделиха, че водата от изворите е чиста и нямат проблем с нея, за разлика от тази, която се събира в цистерната и се пренася по водопроводната мрежа.

Управителят Иван Пушкаров и кметът проф. Христо Христов споделиха, че имат конкретни идеи как да се подмени довеждащия водопровод.

"Осигурено е водоподаването. Съгласен съм, че основният проблем е във ВиК инфраструктурата на населеното място. Поемаме ангажимента да проектираме и изградим нова, като в момента търсим програми за финансиране“, каза кметът проф. Христо Христов.

Той сподели, че на този етап пътят за Костена река е почистен, за да могат хората от селото спокойно да се придвижват до Шумен. "Сключихме споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за проектиране на отсечката Костена река – Овчарово, която е в най-окаяно състояние“, добави още кметът.

"Съвместно с усилията на общинската администрация и тези на ВиК проблемът най-после е решен и хората имат постоянно вода. Вода има вече и в селата Друмево, Кладенец и Вехтово, което е още една добра новина“, каза заместник-кметът Даниела Русева.

Тя съобщи, че в събота сутрин е дошла водата в домакинствата на Костена река, а повредата е открита и отстранена своевременно.