81-годишна жена от кюстендилското село Ябълково е станала жертва на телефонна измама, научи "Фокус“. Възрастната жена получила обаждане на телефона си от непознат мъж, който се е представил за служител на МВР. Той съобщил на бабата, че в Кюстендил и района има телефонни измамници и е възможно тя да се превърне в тяхна жертва. Непознатият казал на жената, че измамниците имат списък с потенциалните жертви, а полицейският служител има данни, че и тя е в списъка им. Уверил я, че ситуацията е под контрол и че няма да загуби парите, които ще им даде.

След десетина минути последвало обаждане от друг мъжки глас, който й съобщил, че дъщеря й е в болница и спешно трябват пари, ако не може да ги събере, може и златни накити да даде.

Възрастната жена съобщила, че е вкъщи със снаха си и разговорът с мнимия медицински сътрудник продължила снахата. Тя му предоставила номера на мобилния си телефон за улесняване на контакта. Уговорили се пакетът с парите и златните накити да бъдат оставени при паметника на гаровия площад в Кюстендил. Установили връзка и с представящият се за служител на МВР, той ги посъветвал пратката да бъде опакована във фолио, за да не я засекат с машинките, с които разполагат измамниците.

Пакетът бил оставен на указаното място при спазени всички указания и отдалече приносителката видяла, че жена взема оставеното. Тогава разбрала, че е измамена и се обадила в полицията. Последвали незабавни действия.   

Служителите установили, че жената и придружаващ я мъж са се качили на влака, който тръгва минути след вземането на пакета. Установен е контакт със служители на ОДМВР - Перник и 68-годишната жена и 46-годишният й син са задържани. Те са от Перник.

От тях са иззети парите и златните накити, иззети са и мобилните телефони, които са ползвали. Работата по образуваното досъдебно производство в Районно управление - Кюстендил продължава под надзора на прокуратурата,  изяснява се конкретната роля на задържаните лица при извършването на измамата.

По информация на "Фокус“ задържаната 68-годишна жена е известна на органите на реда и с други подобни противозаконни деяния.

От полицията в Кюстендил напомнят, че всяко обаждане по телефона от непознати лица – както и да се представят, искащи  пари, е измама! Представителите на институциите не искат пари нито по телефона, нито на ръка!