Биопроизводители и животновъди от цялата страна се обединиха, за да помогнат на Иван Янъков от Харманли, чиято ферма с над 200 овце изгоря в средата на юли. А от земеделското министерство спешно преведоха на животновъда 45 хиляди лева. 

На 18 ден теренът около изгорялата му ферма вече е разчистен, а той се сдоби и с нова кошара. 

"Не съм вярвал изобщо, много благодаря на хората, които помогнаха за това… Много се радвам, не знам какво да кажа!", казва той пред bTV.

По думите му новата кошара е била мечта още преди инцидентът.

"Не стигат парите – с нашата работа просто изкарваме да преживяваме. Кошарата е дарение – една от фермата, друга от дарители. Има много работа още, но вярвам, че ще се случат нещата. Наистина не съм очаквал, благодаря на всички, които са се отзовали и на фирмите, които разчистиха цялото място", казва той.

От Асоциацията на биопроизводителите у нас също подават ръка на Иван след пожара.

"Ние сме няколко хиляди души от биопроизводителите, но се включиха земеделски производители от цялата страна: Това е началото. Оттук нататък ще помагаме и с животни – кампания, която обяви Българската асоциация "Биопродукти". Вече имаме набирателна сметка, която е специално за Иван и тя ще бъде обявена публично много скоро. С нея се надяваме да съберем средства за възстановяване на кошарата и на цялото стадо", казва Албена Симеонова, която е председател на асоциацията.

От местната община пък са наели близо 20 човека от по програма "Аварийни дейности" и започват работа от 5 август, за да могат да помогнат на пострадалите в района.