Централната избирателна комисия ще определи съставът на Районната избирателна комисия във Великотърновска област за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Това се налага, тъй като на днешните консултации в Областна администрация партиите и коалициите не успяха да постигнат съгласие, предаде кореспондент на "Фокус". Представителите на политическите формации не се разбраха за председателското и секретарското място в РИК, която ще се състои от общо 13 души.

От Коалиция "ГЕРБ – СДС“ номинираха за председател Десислава Йонкова, а за членове Силвия Дечева, Николина Митева и Красимира Петрова. От "ПП – ДБ“ номинираха Йоана Иванова за секретар, а Пламен Костадинов и Сева Памукчиева за членове. От "Възраждане“ номинираха Виктор Лясков за председател, a за членове Илияна Димова и Мирослав Стоимиров. От ДПС номинациите също бяха две и двете за секретари – Диана Петрова и Касим Местан, като дамата е от членовете, които подкрепят Делян Пеевски, а адвокат Касим Местан е от квотата на приближените до Ахмед Доган. От БСП номинираха Слав Личев за заместник-председател. Номинацията на ПП "Има такъв народ“ отново е за заместник-председател – Цветомира Атанасова.

След като стана ясно, че за председател има две, а за секретар - три предложения, областният управител Ивайло Здравков даде 15-минутна почивка, като призова да бъде постигнато някакво съгласие. Това не се случи, тъй като всеки представител поддържаше предложението. От "Възраждане“ заявиха, че искат председателят на РИК – Велико Търново най-накрая да бъде различен, а от ГЕРБ-СДС, че държат на опита на Йонкова, която председателства комисията от дълги години.

Ивайло Здравков обяви, че няма постигнато съгласие по отношение състава на РИК – Велико Търново, поради решението трябва да бъде взето от Централната избирателна комисия.

Членовете на РИК – Велико Търново ще са общо 13, от които един председател, до четирима заместник-председатели, секретар. Квотите са разпределени, както следва – четири за коалицията "ГЕРБ – СДС“, три за коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България“, три за ПП "Възраждане“ и по една за ДПС, БСП, ИТН.