Служителите на еконспекцията в Хасково извършиха 128 проверки на дейността на 118 обекта, работещи на територията на областите Хасково и Кърджали през изминалия месец. За спазване на екологичното законодателство са дадени 41 предписания за отстраняване на констатирани нарушения или изпълнение на законови изисквания, информират от РИОСВ - Хасково. 

През юни РИОСВ - Хасково състави два акта за нарушения на екологичното законодателство - по Закона за управление на отпадъците и по Закона за водите. Директорът на РИОСВ е издал седем наказателни постановления – за нарушения на Закона за опазване на околната среда, Закона за водите и Закона за управление на отпадъците.

След постъпил в РИОСВ-Хасково сигнал за миризма, която се носи в целия Димитровград е извършена проверка и е направен обход на града. С цел установяване на извършителя е извършен обход и оглед на индустриалната зона на гр.Димитровград, както и на централната част на града, при който органолептично е установено наличие на слаба миризма, но не е идентифициран нейният източник.

След представен собствен мониторинг в РИОСВ – Хасково на пречистените отпадъчни води на изход Пречиствателна станция отпадни води от "Регионален център за третиране на неопасни отпадъци“ за общините Хасково, Димитровград и Минерални бани в с.Гарваново, е констатирано, че голяма част от показателите не отговарят на индивидуалните емисионни ограничения. За нарушението на Община Хасково е съставен акт по Закона за водите.