До края на деня ще бъде възстановена услугата на кабелния оператор DCC. Надявам се, че абонатите ще имат и телевизия, и интернет, съобщи за "Фокус" адвокатът на компанията Атанас Костов.

Цяла нощ техническият екип на DCC е работил по възобновяването на сигнала, но част от техниката трябва да се купи и това ще бъде направено днес. 

Припомняме, че заради акция на ГДБОП в Пловдив беше прекъснат телевизионния сигнал на абонатите на DC Corporation. При извършеното претърсване е иззета техника за приемане, декодиране, препредаване и излъчване на телевизионен и интернет сигнал до крайни потребители и изземването доведе до прекъсване на телевизионния и интернет сигнал. Адвокат Костов съобщи за медията ни, че изземането на всички сървъри и компютри е в нарушение на съдебното разпореждане, тъй като то касае само телевизионната техника. 

Акцията е след жалба на "Нова броудкастинг груп" ЕООД, която претендира, че от 1 януари до 1 септември 2020 година DCC е предавала чужд обект на авторско право - телевизионните програми на "Нова броудкастинг груп" АД, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право.

На въпрос дали DC Corporation дължи пари на "Нова броудкастинг груп" ЕООД и, ако е така, защо не ги плати, адвокатът отговори, че компанията няма финансови задължения към дружеството. 

"Г-н Гологанов има договори с всички организации за колективно управление на авторските и сродните им права. На "Нова броудкастинг груп" това не им харесва и го натискат да подпише индивидуален договор с тях, но таксите са изключително високи" - коментира юристът.

Адвокат Костов допълни, че ще търси съдействие от министъра на културата за стриктно прилагане на закона. Това не може да продължава повече по този начин, категоричен е той.

Самият Иван Гологанов е бил освободен още снощи.