Възрастна жена с напълно разрушена тазобедрена става проходи за по-малко от една седмица, след операция в ортопедичното отделение на филиала на Поповската болница в Търговище. Интервенцията, водена от д-р Димитър Кочев, е продължила близо час и половина. Асистирали са още двама лекари – д-р Тихомир Папуров и д-р Красимир Иванов, съобщиха за "Фокус" от болничното заведение.

Пациентката, която е на 76 години, е приета в болницата след рязко влошаване на състоянието й и пълно обездвижване. Причината е тежка форма на разяждане на тазобедрената става.

"Пациентката е с много тежък случай на коксартроза. Състоянието й беше допълнително усложнено от напредналата остеопороза и раковото й заболяване. Разрушаването на тазобедрената става е прогресирало с годините и беше довело до скъсяване на крака й, изкривяване на походката и в крайната фаза невъзможност да ходи. Хрущялната тъкан на мястото беше дотолкова разядена, че имаше структурата на гъба. В областта на операцията открихме и тумор в опасна близост до кръвоносен съд.“, обясни сложността на интервенцията д-р Кочев.

Операцията е започнала с отстраняване на метастазата, а след това, за да възстанови ставата лекарският екип е поставил допълнителна мрежа на мястото и е залепил капсула, която е свързана с новата изкуствена бедрена глава. Жената успешно е преминала през физиотерапия и вече може да ходи. Раздвижването й продължава в домашни условия.