Две лисици обикалят свободно из Велико Търново. За дивите животни, които необезпокоявано се разхождат из старата столица, алармира потребител на социалната мрежа "Фейсбук“, предаде кореспондент на "Фокус“.

От поста става ясно, че лисиците са забелязани в кв. "Бузлуджа“, в района на спортно училище "Никола Живков“. Няма информация те да са агресивни, да са нападали хора или да са създавали някакви проблеми. Предположенията на търновци са, че животните са дошли "на гости“ в града, за да търсят храна.

Наша проверка показа, че в някои в околностите на старата столица има и таралежчета. В парк "Света гора", например, има два екземпляра, които са почти питомни и сами идват до хората, за да получат лакомство. В края на август в Габровско алармираха за мечки, които се разхождат свободно из селата.

Експертите, обаче, съветват, когато срещнем диво животно да не го храним и да не посягаме да го пипаме, защото то може да се окаже агресивно и да ни нападне. 

В края на юни от ЛРС "Сокол 1884“ във Велико Търново заявиха, че след края на ловния сезон са се съсредоточили върху регулирането популацията на хищниците.

"Събраните данни сочат, че през пролетния ловен сезон са отстреляни повече от 130 чакала, 40 лисици, 31 скитащи кучета, 20 свраки. Цифрите са показателни, но констатацията, както обикновено е, че отстрелът на хищните птици се пренебрегва, затова по-нататък вниманието на ловците трябва да бъде насочено и към техния отстрел, защото присъствието им в ловните полета е осезателно. Както обикновено, в този лов най-добре се справят дружините в Присово, Ресен, Русаля, Самоводене, Хотница, в които е създадена традиция в отстрела на хищници. А ловците от ЛРД "Ивайло" отстрелват предимно скитащи кучета, които продължават да обитават землището на Шереметя и Малки чифлик, където се появиха преди години заради вече старото сметище, в което намираха храна“, обясняват от ловното дружество.

Луиза Транчева