11 души са задържани по време на полицейската акция, която се проведе във Великотърновска област вчера. Операцията бе за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност.

От Областна дирекция на МВР – Велико Търново уточняват, че в рамките на деня са разкрити 21 престъпления.

Образувани са осем бързи производства. Три от тях за управление на автомобил, след употреба на наркотични вещества, две за притежание на наркотични вещества, две за управление на нерегистриран автомобил и едно за кражба.

Образувани са осем досъдебни производства, от които две за отглеждане на наркотични вещества, четири за притежание на наркотици, едно за управление на автомобил, след употреба на наркотични вещества и едно за кражба. Образувани са и четири преписки.

Проверени са 26 питейни и увеселителни заведения, 12 заложни къщи, 14 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 12 автоморги и автосервизи и 51 търговски обекта, 490 автомобила и 647 граждани. Задържани са 11 лица. Съставени са 36 акта и са наложени 186 глоби по фиш.

При проверка на жилище в Горна Оряховица е открита мини наркооранжерия, със засадени две растения от рода на конопа, които при полеви наркотест са реагирали на канабис. Иззети са микроклиматична система, чували с почва, осветление, уреди за измерване на температурата, електронна везна, течна тор и други вещи имащи отношение към отглеждането на подобен вид растения, 27 семена за различни сортове растения от рода на конопа.

"Фокус" припомня, че от полицията заявиха, че от началото на предизборната кампания са получили общо 10 сигнала за изборни нарушения. Само по един от тях има заведено досъдебно производство. Проверките продължават.