Разположен в живописната котловина на река Малък Искър, скрит в северните склонове на Стара планина, Етрополе възниква като тракийско селище през VII – VI век пр. Хр. Градът може да се похвали с 2500-годишна история, която днес може да се разгледа в Историческия музей на града, помещаващ се в сградата на бившия конак. Историческото наследство на общината е показано в 10 експозиции.

Символ на града си остава Часовниковата кула (изградена през 1710 г. и една от най–старите в България), а манастирът "Света Троица" и петте църкви в Етрополе са добър повод за туризъм в град, разположен само на 80 км от София.

Но културното наследство на Етрополе не бива да се свързва само с историята. Част от него е свързана с по-ново време, от 1942 г., когато се открива киното в старата сграда на читалището.

То ще радва жителите на града, след като десетилетия постройката, в която се е помещавало оригиналното кино, е оставена на произвола на съдбата.

Това се случва, след като през 1987 г. пожар унищожава изцяло киносалона и сцената в читалището на Етрополе. През 1989 г. сградата е утвърдена като паметник на културата и от 1996 г. започва реконструкция, която така и не се осъществява.

През февруари месец 2019 г. сградата окончателно е съборена, за да се стигне до есента на 2022 г., когато е поставено началото на строителството с частна инвестиция на "Елаците-Мед“. Това е личен ангажимент и кауза на проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на "Геотехмин“ ООД, пише NOVA.

За две години строежът е завършен и на 12 октомври, Денят на българската община, в Етрополе се състоя официалното откриване на новото лятно кино в града. Такова не се е откривало в България през последните години с  инвестиция на индустриална компания. Екранът е с размери 12 х 5 м, а местата за зрителите са разположени в амфитеатрална част, състояща се от 8 реда със 160 седящи места. Към сградата е изградена и детска площадка, кафе-сладкарница, има паркинг за автомобили и велосипеди.

“Днес, на 12 октомври честваме деня на българската община и това е ден, който аз няма да забравя, защото откриваме лятното кино на Етрополе – една емблематична сграда за града. Днешната дата е повод за гордост на всички етрополци. Направената инвестиция в изграждането на лятното кино е от полза за всички в нашия град, от полза е и за общината“, каза кметът на община Етрополе инж. Владимир Александров на откриването.

"Благодарение на един прекрасен българин, на един родолюбец, се създадоха условия за новото кино. Това е проф. Цоло Вутов. Нека знаят и децата, че има такива хора, които дават мило и драго да помагат за културата, просветата и образованието. Днес съм особено щастлива, защото се сбъдна една моя мечта. Летните кина се броят на пръсти. Етрополци трябва да са горди и щастливи, че са родени в такъв китен край.“, сподели пред гражданите общественикът от Етрополе Иванка Гръбчева.

Според инж. Стоил Димитров, генерален директор "Производство“ в "Елаците-Мед", това е емблематична инвестиция, направена за хората и в подкрепа на културния живот в общината. 

Същата вечер и на следващия ден гостите и жителите на града имаха възможност да гледат безплатно на голям екран филма "Голата истина за група Жигули“. На 19 и 20 октомври 2024 г. ще се прожектира българската историческа драма "Записки по едно предателство“, създадена по две части от книгата на Захарий Стоянов "Записки по българските въстания“. Прожекциите се безплатни.