Кметът на район "Средец" обяви във Facebook, че ще бъде поставена строителна ограда пред Паметника на Съветската армия. 

По думите му той е получил уверение от областния управител на града, че оградното съоръжение ще бъде поставено с цел ограничаване на достъпа на граждани в близост до монумента. 

Трайков написа още, че е изпратил писмо до дирекция "Сигурност" към Столична община, в което е поискал да бъдат предприети мерки за премахването на палатките и шатрите пред паметника. 

Целият текст:

Вчера експерти от район "Средец" изготвиха пореден констативен протокол за състоянието на т.нар. "Монумент паметник на съветската армия". Вече е изпратено на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението, чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи. Имам уверението на г-жа Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно, за разлика от всички предишни случаи, когато подобни предписания, актове и заповеди са игнорирани или обжалвани по съдебен ред и не са изпълнявани, дори когато съдът е потвърждавал основателността им.

Отделно, в писмо до дирекция Сигурност на СО съм поискал да предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за провеждане на акцията пред съоръжението, които изрично забраняват поставянето на преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни.