В Кюстендил стартира традиционният празник на черешите, предаде репортер на "Фокус“. Отделете си тези 3 дни, за да се насладите на вкусни череши, автентични местни продукти и занаяти, много музика и красиви изненади.  Проявата се провежда всяка година от 2008 г. насам, а организатори са община Кюстендил и Институтът по земеделие в града. 

Богата музикална програма, състезателни игри с череши, черешови арт-ателиета, голяма сладоледена изненада, място за отмора сред черешови специалитети и уникални произведения на изкуството и кулинарията, създадени с череши ще обсипят центъра на Кюстендил, за да потопят в черешова наслада всички гости на празника.  

Официалното откриване на празника е в петък от 19.00 часа на площада. Тогава започва голямата сладоледена изненада с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп от шеф сладкарите Ради Стамболов и Борислав Екзархов. Всеки един ще получи от вкусния десерт.

Вечерта ще приключи с концерт на група "Акага" с участието на Кристиян Янкулов и Биляна Добрева, а началото е в 21.00 часа.

Празникът продължава с богата програма на 29 и 30 юни.

Кюстендилският фестивал на черешата предлага перфектна комбинация от природа, култура и гастрономия, което го прави задължително събитие за всеки, който иска да се потопи в българските традиции. Всеки празничен ден на черешата в Кюстендил е богат на вълнуващи дейности, аромати и вкусове, затова – заповядайте!