Слаб сняг вали във Видин, проходът Петрохан е проходим при зимни условия и се почиства, непрекъснато, защото се е натрупала снежна покривка, предаде репортер от "Фокус“. В трите области от Северозапада-Видин, Монтана и Враца, за сега пътната обстновка не е усложнена, снеговалежът е слаб. 

Звеното по чистотата, към Община Видин е в готовност за почистване, ако времето се влоши и снеговалежът се усили.  В ранния следобед няма натрупвания или заледявания, каза Емилиян Евтимов, директор на Общинското предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство". Той уточни, че за град Видин и общината към момента няма абсолютно нищо притеснително. Температурата на въздуха е около 1 градус, вали слаб сняг, който реално се топи .

В случай, че обстановката се влоши и се усложни пътна обстановка, Евтимов уточни, че в дружеството имат готовност да се включат всички машини за опесъчяване  и разпръскване на техническа сол, както и да излязат на терен близо 70 работника по почистването на основните улици на Видин.

Проходими при зимни условия са пътищата в област Враца и Монтана, сняг продължава  да вали от през нощта на прохода Петрохан. Снеговалежът продължава и в момента, духа силен вятър. Проходът е проходим и отворен за движение. Машини почистват пътя непрекъснато.

Активен оранжев код за потенциално опасни снеговалежи е обявен за Монтана и Враца. 

Снежната покривка на места в област Монтана е около 10 сантиметра, духа силен вятър. Четири снегопочистващи  машини работят на терен, няма проблеми със закъсали автомобили, съобщават от Областно пътно управление-Монтана.

От управлението припомнят, че през прохода Петрохан е забранено преминаването на автомобили над 12 тона и призовават шофьорите да не  

тръгват на път, ако автомобилът ви не е подготвена за зимни условия. 

Пътищата в област Враца, където също е обявен оранжев код за обилен снеговалеж, се почистват и са проходими при зимни условия.

В региона до утре е забранено движението на тежкотоварни превозни средства с изключение на второкласните пътища  II-15 между Враца и ферибота в Оряхово и II-13 между Плевен, Бяла Слатина и село Борован. Всички камиони трябва да се движат с вериги. 

Заради неспазване на тази препоръка, ТИР с полска регистрация се обърна днес извън платното на пътя Бяла Слатина - Кнежа. Инцидентът затрудни трафика в участъка, но движението не беше спряно.

Засега в областта няма данни за проблеми с електрозахранването и бедстващи хора.