В област Смолян има водни спасители, но някои обекти определено изпитват трудност с намирането на спасители. Това каза за "Фокус“ Ангел Андреев – специалист Водноспасителна служба към Областния съвет на БЧК в Смолян. "Има трудности и за сформиране на групи в курсовете за обучение на спасители. Няма толкова много желаещи като в предишни години. Тази година не успахме да сформираме курс преди лятото, защото имаше малко желаещи. Ще се опитаме есента като започне учебната година да направим един курс. Всяка година има по-големи трудности с водните спасители, които искат да работят“, коментира Андреев.

По думите му, една от причините за най-вероятно е бедността на населението в региона. "Това оказва влияние, тъй като цената на курса не е много висока, но за някои хора и 300-400 лв. са си доста пари. Въпреки че в перспектива, това е една добра професия, която би се изплатила доста бързо като инвестиция като се започне работа. Друга причина е намаляването на младите хора в региона и учениците, тъй като най-вече те записват курсовете за водни спасители. Година след година намаляват децата и в училищата и затова няма желаещи и при нас. Ние направихме една много активна кампания за около месец и половина във всички общини на област Смолян. Успяхме обаче да съберем само около 5-6 човека и те са недостатъчни за една група. Трябва да се съберат поне 10 човека, за да може курса да е пълноценен и рентабилен“, поясни Андреев.

Той допълни, че през последните години тенденцията е към намаляване на желаещите. През двете години на пандемията не са провеждани курсове, но пък миналата година са направили два – в Девин и в Смолян. По този начин са подсигурили кадри за водните обекти, но тази година интересът е слаб.

Специалистът изрази надежда, нещата да се променят. "Собствениците на водните басейни се опитват да подобрят заплащането, за да може професията на воден спасител да стане по-атрактивна и така да има желаещи млади хора. Дано това да доведе но някакви резултати“, посочи Андреев.

Той обясни, че за да стане воден спасител, човек трябва да може наистина добре да плува. Има входящ изпит за това. "Има любители, които искат да станат водни спасители, но те нямат достатъчно добри умения и не можем да ги включим в курса. По време на него няма време да обучаваме хората да плуват и това също може да е причина за слабия интерес“, добави специалистът по водно спасяване.

Андреев уточни, че действащите басейни в област Смолян са между 46 и 48. На всички тях са извършени проверки преди началото на летния сезон, като при тях не са констатирани нарушения.

Нели ГЕРГЬОВСКА