Изложба, представяща творчеството и процеса на работа на проф. Крум Дамянов, ще покаже художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил. Това каза пред журналисти директорът на кюстендилската галерия Валентин Господинов, предаде репортер на "Фокус“. Откриването на мащабната експозиция е на 2 юли.

Изложбата е по повод удостояването на големият скулптор с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Националната художествена академия. Господинов посочи, че експонираният материал е огромен като количество. Транспортирани са 6 камиона с творби, голяма част от които са скулптури.

"Трансформациите, които Дамянов прави с предишните си творби, са нещо, което трудно се разбира от широката публика. Хората ги възприемат като един авторски продукт, а това не е точно така. То е един дълъг живот, една дълга пресявка на всичко, което е правил. Един доста дълъг микс от творчески процеси, които той прави до настоящия момент“, каза Господинов.

В изложбата освен произведенията на автора е представено и работното му място. В Кюстендил е пренесена една цяла история.

Вижте повече във видеото.

Венцеслав ИЛЧЕВ