В Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“ беше официално открита изложбата на академик Крум Дамянов – "Скулптура и процес“, предаде репортер на "Фокус“.  Гости на събитието бяха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, ректорът на НХА Георги Янков, председателят на СБХ Любен Генов, бившият министър на културата и скулптор Вежди Рашидов, кюстендилският художник Свилен Блажев, представители на Министерство на културата, изявени имена от средите на изобразителното изкуство.

Повод на изложбата беше удостояването на големия скулптор, роден в Ракитово, Пазарджишко, с почетното звание "доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия. 

За първи път в историята на кюстендилската галерия се експонира толкова мащабен скулптурен проект. Изложбата показва не само готови завършени творби, но и моменти от процеса на изработването им. Дори ателието на големия скулптор - във вида, в който реално съществува, е преместено в незавършената част от галерията.

"Крум Дамянов продължава да седи в ателието си на дъсчения стол и в наши дни, моделирайки и асемблирайки своите пространствени композиции, разчленява и отново компилира фигури и орнаменти за да надгражда своя свят“, каза директорът на галерията в Кюстендил Валентин Господинов.

Професор Емил Попов посочи по време на откриването, че Крум Дамянов е сложна и динамична личност. "Крум Дамянов смени представата за паметник. Смени тази социална задача с нов сложен скулптурен резултат, с елементи, стоящи в неделимо цяло".

"Напоследък направих няколко изложби, но въпреки това не свикнах с тях. Трудът, интересът, резултатите са в друга област. Доволен съм от това, че досега не е изопачена нито една моя работа със смените, които настъпват. Добре съм. Старостта не е много приятна възраст", каза Крум Дамянов.

Крум Дамянов е роден на 3 август 1937г. в Ракитово, Пазарджик. От 1994 г. преподава скулптура в НХА, София. Една от основните теми в неговите творби са героизмът и страданието на България. Крум Дамянов е добре познат извън страната ни и много от най-добрите му творби присъстват в галерии и частни колекции в Холандия, Германия, Белгия, Австрия, САЩ, Южна Корея . Има множество самостоятелни изложби в Париж, Маями, София, Брюксел. Участва в скулптурни симпозиуми в Австрия, Полша, Германия и в Олимпиада на изкуствата, Сеул, Южна Корея. Академик Крум Дамянов е носител на много отличия, сред които звание "Заслужил художник“, награда за цялостно творчество "Принос в българското изкуство“ на Съюза на българските художници (СБХ), "Златно перо“, награда на Министерството на културата "Златен век“, почетен знак на президента на Република България, орден "Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, държавна награда "Паисий Хилендарски“, орден "Стара планина“ I степен и "Златен век“ – огърлие.

Венцеслав ИЛЧЕВ