Темата за паметника Альоша избухва периодично в публичното пространство през последните години, а след демонтажа на Паметника на Съветската армия в столицата отново набра скорост. Скулпторът Иван Тотев е категоричен, че Пловдив трябва да се освободи от този монумент. 

В интервю за "Фокус" творецът сподели, че се опитва да разглежда от всички възможни варианти темата за каменния войник с шпагин в ръка. Извън емоционалната гледна точка и извън политическия момент скулторът смята, че е  абсолютно възможен демонтажът на огромния монумент. 

"Работата не е скулпторна, не е и каменоделна, а по-скоро инженерна. Има хора, които се занимават с монтажи и демонтажи на много по-големи конструкции. Някакво препятствие, но преодолимо, е, че тук трудно може да се качи тежка техника. Това може да стане с по-прости средства. Няма технически пречки Альоша да бъде демонтиран. Единствено е нужна политическа и гражданска воля, някаква съвест, честност и отговорност пред историята, а не замазване на проблема" - каза Тотев.

Според скулптора, вътрешността на фигурата най-вероятно е пълна с бетон и стоманена арматура. Необходимо е да се направи обследване на етапи, като се започне с внимателно облитане с дрон на всички слоеве и оттам да се измерят всички фуги, модули, големини и тежести, които могат да се изчислят приблизително. Самият той изчислява, че главата на Альоша тежи между 4,5 и 5 тона, а в архива има данни, че тежи 7 тона. Препоръчва да се подхожда внимателно към данните, припомняйки, че по време на комунизма значимостта на нещата се определя не от крайния резултат, а от вложените материали. 

Отбелязва, че както в София, така и в Пловдив демонтажът няма да мине без съпротива. Смята, че много хора в Пловдив чисто емоциално са силно привързани към Альоша и признава, че монументът представлява голям възел от проблеми. Категоричен е, че няма нужда от еуфория, от крясъци и от прибързана експанзия, а трябва да се работи методично.

"Надявам се съветниците от ДБ и от ГЕРБ в Пловдив да вземат категорична позиция, което не означава, че проблемът може лесно да бъде разрешен. Да си кажем истината - Митрофанова не разрешава. В Пловдив, за съжаление, думата на Георги Гергов е нещо като закон - той знае как да постига целите си, така че битката ще бъде много трудна. Самото говорене по темата обаче също е много важно" - отбеляза Тотев.

Не въпросът за демонтажа на съветските паметници, а присъствието на тези паметници разделя обществото, защото е резултат на опитите на една група хора да узаконят беззаконието и лъжата в нашата история, заяви скулпторът.

"Символите в една държава и на една нация трябва да са абсолютно безспорни. Това са националният празник, химнът, знамето. Някой спори ли по знамето? Или по химна? Но за националния празник спорим, нацията е разделена. Трябва да се измисли национален празник, има подобни дати, които са абсолютно безспорни за всички. Въпрос на дискусия е" - коментира той.

Тежка спекулация на привържениците на запазването на Альоша е тезата, че в редица европейски държави подобни паметници не са демонтирани.

"Историческата ситуация в Германия и България е коренно различна. Всъщност, премълчава се, че повечето паметници там са войнишки. Има коренна разлика между така наречените войнишки паметници и тези, които са апотеоз, култови съоръжения, какъвто е Альоша" - каза Тотев и припомня репресиите, на които са били подложени българите под дулото на шмайзера.

Желанието на твореца е върхът да бъде почистен до кота нула и да постои празен 2-3-5 години, за да се проветри, образно казано, да бъде изчистен от символиката, а и пловдивчани да свикнат, че над главите им го няма този зловещ символ. През това време обществото трябва да помисли редно ли е на всяко високо място в един град да стърчи някакъв символ. 

"Идеята камъкът да бъде изчукан и да го преправим на Васил Левски или някой друг е абсолютна глупост. Може да сме против това съоръжение, но то си има авторски колектив, авторски права и ние не може да не ги уважаваме. Демонтажът не е унищожение, деструктуриране е. Произведението продължава да съществува и може да бъде ситуирано другаде" - обясни скулпторът.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!