"Синя София" внесе доклад в Столичния общински съвет, който се отнася до шестте търговски акционерни дружества - 100% собственост на Столична община - това са "Топлофикация", "Метрополитен", Столичен електротранспорт, Столичен градски транспорт, Център за градска мобилност и “Софинвест". Това са предприятията, които бяха предмет на големи и дори скандални дебати на последната сесия, коментира на брифинг проф. Вили Лилков от "Синя София", предаде "Фокус".

"Със нашето предложения предлагаме тези предприятия да станат наистина публични като до 35% от техния капитал се предложи на Фондовата борса. Нашето законодателство, което предполага едно такова решение, е изцяло в духа на европейското законодателство", добави той.

Предложението на "Синя София" има следните цели:

"Изваждането на борсата на едно търговско предприятие ще повиши на първо място прозрачността, ще включи миноритарни собственици в управителните органи в контролните органи на предприятието и ще привлече свеж ресурс. Освен това ще ограничи партийното влияние в бордовете на управление на дружеството и изцяло ще има оздравителен ефект върху икономиката на София, тъй като това са шестте големи предприятия в София", обясни проф. Вили Лилков.

По думите му това би бил един добър подход: "С нашето предложение ние задължаваме кмета до края на тази година да организира така, че вече да бъдат листвани на борсата до 35% от таксите на тези търговски дружества".