Ден преди официалния старт на Международния фестивал "Кукерландия", ученици на Техническа гимназия "Иван Райнов" – Ямбол поставиха символично начало на маскарадния празник в града. Ученическата кукерска група на училището от сутринта огласи със своите хлопки района на гимназията. По-късно кукерите обиколиха коридорите и класните стаи, а през голямото междучасие изпълниха традиционния за ямболския край обред за здраве и берекет.

Кукерската група към ПТГ "Иван Райнов" – Ямбол е сформирана миналата година. Много от момчетата в нея играят като кукери в състава на групи от Ямбол и села край града, където този обичай е традиционен. Със своите групи те ще участват и във фестивала "Кукерландия" тази събота и неделя. Училищния кукерски състав обаче им носи допълнителни емоции и преживявания, сплотявайки дружбата им като съученици.

"Гордеем се, че нашите ученици са продължители на тази древна традиция", коментираха от екипа на гимназията, който ги подкрепя изцяло в ентусиазма и желанието им да популяризират кукерските игри. Същевременно ПТГ "Иван Райнов“ инициира гостуване на групата в други ямболски училища, за да представи тази уникална българска традиция и да я предаде на по-малките ученици. Такова събитие бе организирано миналата година в ОУ "Николай Петрини".