Симитли навършва 55 години от обявяването му за град. Това се случва на 27 август 1969 година, преди точно 55 години, с Указ № 828.

Чрез редица събития Симитли обединява 55 годишнината и храмовия си празник, който е на Рождество Богородично. Първото събитие премина под мотото "За по-красив и зелен Симитли“. Днес Общинска администрация организира акция за засаждане на фиданки на разклона за квартал "Дрънкалица“.

Инициативата има за цел да превърне града в по-зелен и чист дом за всички жители. В нея се включиха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, зам.-председателят на Общински съвет – Симитли Юлия Янчева, кметове по населени места, граждани и общественици. Най-малките представители, които се включиха в инициативата, бяха близнаците Ивайло и Йоан Памуклийски. Малките юнаци от Симитли, заедно със своите родители, засадиха първото дърво в алеята на младите фиданки.

Днес, всеки един от присъстващите допринесе за по-доброто бъдеще на Симитли. Засаждането на дърво е малка стъпка, която има голям ефект. 

По този начин симитличани показаха, че държат на своя град и искат да го направят по-добро място за живеене.

Залесяването по случай 55-годишнината на Симитли е символ на единство, отговорност и грижа за бъдещите поколения. "Нека заедно продължим да правим Симитли по-зелен и по-чист град за нас и за нашите деца", каза кметът Апостолов по време на засаждането на дърветата.