На 11 по-сериозни сигнала за поражения от силния вятър са реагирали екипите на пожарната в Област Пазарджик, но подобни продължават да постъпват и данните се актуализират непрекъснато. Община Пазарджик откри и спешен телефон за гражданите, а кметът Петър Куленски призова хората да бъдат много внимателни. 

Говорителят на ОДМВР Мирослав Стоянов съобщи, че най-сериозният сигнал е бил за паднала лампа от уличното осветление над моста в с. Звъничево, под който преминава жп линията, същият мост е на пътя Пазарджик-Велинград. 

Мястото е отцепно от служители на пожарната до пристигането на авариен екип от електроразпределителното дружество, който да обезопаси кабелите, имало е данни, че част от тях са били оголени и опасни. 

Пламнала е и плевня в град Белово, а силният поривист вятър най-вероятно е спомогнал за разпространяването на огъня. На място са пристигнали два противопожарни автомобила на РС ПБЗН – Белово и участъка в град Септември. Няма данни за пострадали хора, конкретните причини за пожара ще се изясняват след пълното му потушаване. 

Пожарникари от Батак са помогнали и на шофьор, чиито джип е паднал в дерето на пътя Фотиново - Нова махала. Автомобилът е самокатастрофирал, мъжът е тестван за алкохол и наркотици, като и двете проби са отрицателни. 

На по-леките сигнали се отзовават екипите на Община Пазарджик. Кметът Петър Куленски призова хората да бъдат изключително внимателни и обяви спешен телефон за връзка с аварийните екипи. 

"Апелирам всички хора да бъдат бдителни и да подходят с внимание във връзка със силните ветрове в община Пазарджик от началото на деня! 

В непрекъснат контакт сме с екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и Агенция "Пътна инфраструктура", които са в пълна готовност за реакция и са на терен във всеки един момент. 

Благодарение на постъпилите сигнали бяха отстранени мигновено паднали дървета на ул. "Райко Даскалов", ул. "Димчо Дебелянов" и по пътя за Пловдив, както и паднал стълб в село Звъничево. 

Спешната линия, чрез която можете да ни сигнализирате, за да реагираме веднага, е на телефон 034 441 112. Моля, не се колебайте да се свържете с екипите – готови сме във всеки момент за безопасността на пазарджиклии. 

И отново - подходете с внимание, силните ветрове в общината не са за подценяване!", написа Куленски в личния си профил във "Фейсбук".