За нов случай на полицейско насилие в Шекер махала в Пловдив съобщи за Радио "Фокус"- Пловдив адвокатът на двете пострадали жени Васил Марков. По думите му, никой няма право да бие някой на публично място. Интересното е, че дори не е доказано наличие на престъпление, в случая - продажба на тютюн без бандерол от двете ромки.

Адвокат Марков разказа, че полицейски служител бил на територията на КАТ и с бинокъл наблюдавам действията в района отсреща, като е търсил търговци на тютюн в ромската махала. "Те в момента хващат тези, които взимат по няколко килограма тютюн, а тези, които режат тонове остават ненаказани, сбъркана им е систевмата много“, коментира адвокатът.

Полицаят подгонил едната ромка, спънал я и тя паднала на земята. След това скочил върху нея, сложил и белезници, извадил палката и я набил. После и на другата жена, и на нея срожил белезници и я ударил с палката два пъти. Това разказали на адвоката пострадалите, които са майка и дъщеря. Самият полицай обяснил в районното, че не я е спъвал, а тя сама е паднала. Според адвоката това, което е направил полицая е абсолютно погрешно, защото в махалата може "да му скочат и да го утрепат“. Той не е помислил за себе си дори. Всичко това се е случило на доста оживено място пред очите на много свидетели, тъй като от там започва Руският пазар и има и много застрахователи.

Сега двете жени са си изкарали медицински свидетелства, които доказват леки телесни повреди, а адвокатът ще пусне жалбата до прокуратурата.

Адвокат Марков сподели и още нещо. "Откакто в 3 РУ мина Симеон Хаджиев като началник, той просто го ликвидира като районно. Насади на служителите самочувствие и брутални практики, които ползват и аз с тях си имам доста проблеми. Това е единственото районно, в което като те спират за проверка за наркотици и алкохол, ти говорят, че няма смисъл да даваш кръвна проба. Защото, ако дадеш, ще излезе, че после трябва да платиш 500 лева. Да, наистина е така, но само ако се потвърди пробата“, обясни адвокатът. И после добави, че бившият им началник Хаджиев

им казвал, че ако лицето не желае кръвна проба, то на полицая, който го е хванал случаят се зачита за разкрито престъпление. "Да, но къде е правото на защита“, попита адвокатът.

Цветана ТОНЧЕВА