Сигнал за умряла риба проверяват регионалните структури на МОСВ

Регионалната инспекция по околната среда и водите-Смолян, Басейнова дирекция Източнобеломорски район и Регионална лаборатория към ИАОС проверяват сигнал за умряла риба в Смолянския квартал Устово.

Сигналът е получен тази сутрин, като веднага е сформиран екип от експерти. След обход в района на ж.к. Петровица е установено наличието на умряла риба и миризма на канализационни битово-фекални води.

В района няма промишлени предприятия, формиращи  отпадъчни води, които се заустват в река Черна. Проверяват се дейностите по реализацията на втория воден цикъл на гр.Смолян в обходения участък, съвместно с община Смолян. По случая се извършва проверка и от органите на МВР.

Oт сутринта се следи ситуацията. Това написа кметът на Смолян Николай Мелемов в профила си във "Фейсбук" относно подаден сигнал Във връзка с за мъртва риба в р. Черна и района на кв. Устово. Кметът уверява, че е на мястото заедно със зам.-кмета инж. Марияна Цекова, както и директора на РИОСВ - Екатерина Гаджева.

"Още в ранните часове на деня са взети проби от Басейнова дирекция, има и разследващи полицаи, които също са взели проби и от водата, и от мъртвата риба. Компетентните органи ще направят проверка и разследване каква е причината за създалата се ситуация. Продължаваме внимателно да следим проблема", добавя Мелемов.