Сигнал за масово извозване на избиратели с автобуси хвърли сянка за съмнение за купен вот във Видин. Опакована машина с тиксо и захранване на машини с удължители и кабели заради лоша електрическа инсталация бяха другите сюжети, които предложи денят там.

Час след началото на изборния ден пред една от секциите, в които гласуват от квартал ,,Нов път" се образува опашка.

"Там снимай ония. Как тук е пълно, а там няма никого", коментира Генади Иванов.

От секционните комисии също бяха изненадани от активността.

"22-ма при нас, там са над 80 човека", посочи един от членовете на СИК.

"Самата разлика в активността - там да са 80, доказва, че има купуване на гласове", смята Камелия.

Сигнал за масово извозване на хора с автобуси от ,,Нов път" беше подаден в РИК - Видин още в началото на изборния ден. Оттам обаче обясниха, че транспортът е напълно регламентиран и осигурен от общината. Причината - удобство на хората заради закритите секции в местното училище.

За сигнала в 69-а секция, че има организиран вот и масово извозване с автобуси, трябва да ви разочаровам, няма сензация, каза Даниел Цветанов от РИК - Видин.

Откриваме мъж със списък в ръка, който твърди, че насочва хората къде трябва да гласуват.

"Няма организация, няма автобуси, няма превози. Един от кандидатите насочва хората. Сами се организираме с наш превод ходим. Има необразовани на тях трябва да се обясни“, казва Иван.

"В квартала секции няма, откакто член на СИК беше пребит докато снимам с телефона си опити за манипулации на изборите през ноември миналата година", добавя той.

"Сбиха се един път. Това не значи, че трябва да ни затворят", каза още Иван.

В бившото училище Христо Ботев прекараха изборния ден на студено. Причината - електрическата инсталация е слаба, а за да работят машините бяха пуснати разклонители и кабели.

"Като включихме уред, инсталацията прекъсна. Не включваме нищо. Разчитаме на слънцето", отбеляза Анета Петрова, член на СИК.

В пето училище една от машините пък беше опакована с тиксо, за да може да работи.

"Притиска ножчето, за да излезе разписката. Никой нямаше против да гласува с хартия, след като проблемът е очевиден’’, посочи Тереза Стоименова в БНТ.