ОДМВР-Шумен се включи в съвместна инициатива с Общински съвет по наркотични вещества за превенция на употреба на наркотични вещества и РЗИ- Шумен по повод Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици Информация за влиянието на наркотиците и начините да се предпазване от тяхната употреба представиха специалисти от Превантивно- информационния център в Шумен.

Доброволци от Български младежки червен кръст- Шумен раздадоха на водачите превантивни материали. Проверки на водачи, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества и техни аналози бяха извършени от екип на сектор "Пътна полиция“ в ОДМВР- Шумен.

От началото на годината до момента са извършени 395 теста на водачи за шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Положителни са 34.

През изминалата 2023 година пътните полицаи са направили общо 895 проверки с дръг чек, положителните са 84. Инсп. Валентин Вълев от сектор “Противодействие на криминалната престъпност“ към областната дирекция разясни какви са процесуално-следствените действия, които се извършват след като бъде установен водач, който шофира след употреба на наркотични вещества.

Криминалистът показа работата с различни видове полеви наркотестове. От началото на тази година до края на месец май са регистрирани 57 престъпления с наркотични вещества. През 2023 година техният брой е бил 91.

Датата 26 юни е приета от ООН през 1987 г. На този ден хора от целя свят изразяват своята  активна позиция в битката с наркоманията. През последните години се наблюдава епидемия на употреба и злоупотреба с широк спектър от наркотични вещества, която обхваща сериозна част от младото поколение на България.

Мотото на кампанията тази година е "Доказателствата са ясни : Инвестирайте в превенцията".