Вторият ден на фолклорния фестивал "Шумла“ събра стотици почитатели на народната музика и на вкусната храна. Сценичните изяви на участниците започнаха с музикално-танцовата композиция "Магията на Еньовден“. Бурните аплодисменти на публиката бяха за Младежкия състав "Танцувай с мен“ към НЧ "Пробуда“ и Центъра за настаняване от семеен тип "Слънчево детство“ в Шумен с ръководители Мая Господинова, Веселина Дечева и Русанка Андонова. Фестивалната програма завърши с красивите изпълнения на Мъжката певческа група "Лудоселци“ към НЧ "Развитие-1907“ в село Дибич с ръководител Живка Хараланова. Във времето от 10.00 до 14.00 часа общо 25 самодейни групи и състави представиха песни и танци от различни фолклорни области на България. Всички изпълнители получиха грамота и плакет за участие.

Изобилие от сладки и солени изкушения, баници, торти, кексове, вкусно приготвени традиционни ястия със зеленчуци и месо се състезаваха за майсторското отличие в изложбата базар "Кулинарно пътуване във времето“. Жури с председател д-р Ивелина Ефтимова, етнолог и преподавател в ШУ "Еп. Константин Преславски“ отличи най-добрите гозби.

В категорията "Духът на миналото. Традициите на моето село“ първото място е за Групата за изворен фолклор "Росен здравец“ при НЧ "Просвета-1880“, село Ивански. На второ място в тази категория е Групата за изворен фолклор "Иджишки напеви“ при НЧ "Добри Люцканов-1912“, село Васил Друмев. На трето място – НЧ "Св.св. Кирил и Методий-1928“, село Лозево.

В категорията "Семейни кулинарни работилници – весело и вкусно“ първото място е за Дома за стари хора "Д-р Стефан Смядовски“. На второ място е НЧ "Просвета-1908“, село Мадара, а на трето – ДГ "Слънце“, Шумен, НЧ "Просвета-1926“ и ДГ "Буратино“ в кв. "Макак“.

В категорията "Кулинарна революция. Иновативна кухня“ победител е Фолклорната група "Лудоселци“ към НЧ "Развитие-1897“, село Дибич. На второ място се класира НЧ "Боян Пенев-1949“ – Шумен и на трето – кулинарната група "Скопосни осмарянки“ при НЧ "Съгласие-1882“, село Осмар.

Фестивалната програма продължава от 17.00 днес с дефиле на Ансамбъла за народни песни и танци "Шумен“ и ансамбъл "Гайтани“, а час по-късно, от 18.00 е концертът на двата ансамбъла на откритата сцена пред Община Шумен. В 19.30 часа там ще започне и спектакълът "Приказна нощ“ с участието на народната певица Деси Добрева, народна формация и оркестър "Виво Монтана“.

На 24 септември (неделя) от 11.00 часа организаторите канят шуменци да се включат заедно с танцовите формации "Омая“, "Гайтани“ и "Шарена черга“ в хоротеката, с която ще бъде закрито четвъртото издание на фестивала.