14 сигнала за птици в безпомощно състояние са постъпили в Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица през юни, предаде кореспондент на "Фокус“. От институцията уточняват, че експертите са помогнали общо на 10 млади екземпляра от вида Бял щъркел. Пернатите са били в опасност в землищата на село Кормянско /община Севлиево/, село Козловец /община Свищов/, село Янтра /община Горна Оряховица/, село Пушево /община Велико Търново/, село Мерданя /община Лясковец/, село Ресен /община Велико Търново/ (2 проверки), село Писарево /община Горна Оряховица/ (2 бр. щъркели), село Драгомирово /община Свищов/, село Горски Сеновец /община Велико Търново/.

Специалистите са се отзовали още на четири сигнала за Горска ушата сова – млад екземпляр в землището на Лясковец, Черен бързолет, Домашна кукумявка и Черен кълвач в землището на Велико Търново.

Всички птици са изпратени за последващи грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

РИОСВ напомня на гражданите, че преди да предприемат действия за спасяване на даден вид, първо трябва да се уверят дали животното, което е намерено, действително е бедстващо т. е. има видими физически увреждания или се намира в условия, застрашаващи живота му. Подробни разяснения са дадени в публикуваните указания на следния адрес.