"Алея на книгата" ще има само от едната лента на бул. "Сливница", лявата част на Ларгото в посока Морската градина ще остане свободна от щандовете и шатри. До това решение се стигна след поредна среща на председателя на ОбС Тодор Балабанов и Стоян Петков - и.д. главен архитект на Община Варна с ръководството на Асоциация "Българска книга". Това бе съобщено на сайта на общината.

До спора се стигна, след като от ЕСУТ предложиха на Асоциацията други варианти за място за провеждане на събитието, с цел да не се затруднява движението на хора по ларгото - преместване с около 300 метра и поставяне на шатрите на площада до сградата на Община Варна, на алеята зад Морското казино, на ул. "Михаил Колони" или на площад "Независимост". От Асоциацията отхвърлиха категорично предложенията, както и молбата да намалят размера на шатрите, които разполагат по ларгото на Варна. 

Все пак страните постигнаха споразумение. "Алея на книгата" във Варна ще се проведе от 25 юли до 5 август. За поредна година Община Варна подкрепя събитието. По данни на дирекция "Култура и духовно развитие" общината не само осигурява безплатен достъп до ларгото за провеждане на "Алеята на книгата", но плаща и наем на Асоциация "Българска книга" за една шатра, която варненски автори и издателства могат да ползват безплатно. За периода от 2010 до 2022 г. общината е платила на Асоциация "Българска книга" над 55 500 лв.