За отмяна на покана, отправена към инвеститори, за изграждане върху общински пасища на соларен парк в с. Радловци, община Кюстендил настоява общинският съветник от Кюстендил Огнян Атанасов. Той заяви, че е изготвил предложение, което е завел в деловодството на общината и с което настоява за прекратяване на процедурата.

Според Атанасов местните жители искат да съхранят пасищата си и не са съгласни имотите – публична общинска собственост, да бъдат давани за фотовотоволтаична електроцентрала.

"В качеството си на общински съветник се допитах до мнението на хората относно отправената покана от Община Кюстендил. Местното население е категорично“, каза пред БНР Атанасов. Той посочи, че преди срещата, която организирал, местните не били запознати с инвестиционното намерение.

Живущите в селото предлагат алтернативен терен за изграждане на ФЕЦ, а именно рекултивираното сметище в селото. По думите му, в противен случай освен, че няма да могат да развиват животновъдство в района, хората имали опасения и от свлачищни процеси в определения за ФЕЦ район. Там се намирало и водохващането на селото.

Поканата на общината към инвеститори за изграждане на соларен парк е публикувана на интернет страницата на община Кюстендил на 11 август. Предложенията ще бъдат отворени днес, в Община Кюстендил, в присъствието наупълномощени представители на участниците.