Културно-образователният проект "Музиката вместо улицата“ навършва тази година 15 години. Това съобщи пред "Фокус" цигуларят Георги Калайджиев, който заедно с Мария Хаушилд, е ръководител и основател на проекта.

Днес в  музикалната школа 14 преподаватели обучават 45 деца на възраст от 6 до 17 години. За 15 години по проекта "Музиката вместо улицата“ са били обучавани напълно безплатно над 400 деца по солфеж, пиано, цигулка, виола, виолончело, флейта, китара, кларинет и други инструменти. Децата от проекта са постоянна публика на всеки концерт на сливенските симфоници, а възпитаничка на школата вече е част от състава на Сливенския симфоничен оркестър. Деца от проекта са станали и ученици в средни музикални училища.

 

Втора година освен от спомоществователи, проектът получава и финансова помощ от Общината в размер на 40 000 лева годишно. Децата от школата "Музиката вместо улицата“ участват в редица младежки културни инициативи и общи културни програми на община Сливен. Те се включват и в образователни часове по музика в детските градини и училища на Сливен, където само за една година са изнесли над 30 концерта.  

Ръководителите на Културно-образователният проект благодариха на Общината за помощта. "Радваме се, че съвместното сътрудничество между  община Сливен и проекта "Музиката вместо улицата“ продължава устойчиво. Надяваме се, че полезното ни сътрудничество с общинските власти ще продължава успешно и занапред", коментира Георги Калайджиев.

На 11 ноември, в зала "Сливен“,  децата от проекта "Музиката вместо улицата“ ще изнесат юбилеен концерт за 15-тия му рожден ден.