Пето издание на Балканското лятно училище за религии и обществен живот (BSSRPL) – лятната школа "Изследване на паметта и историята: между паметта и забравата“, ще се проведе в първата десетдневка на септември в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. Повод за избора на тема е 80-годишнината от събитията през 1943 г., когато българската държава, църква и гражданско общество се противопоставят на натиска на нацистка Германия и успяват да спасят от депортиране в лагерите на смъртта около 48 000 български евреи, съобщиха организаторите на проявата.

Школата се провежда в рамките на Националната програма за отбелязване на годишнината и е финансово подкрепена от Министерството на културата. Избраната проблематика, насочена към изучаване на сложната връзка между паметта, историята и тежестта на отговорността, е особено остра в днешния социално-исторически контекст, коментират от университета. 

В работата на лятното училище ще се включат участници и лектори от България, Германия, Израел, САЩ, Индонезия, Зимбабве и Иран. Наред със световно известния учен проф. Адам Селигман – почетен доктор на ПУ "Паисий Хилендарски“ и отдавнашен приятел на България, участие в школата ще вземат изследователят на Холокоста и съвременното състояние на еврейството и антисемитизма проф. Даниел Блатман от Hebrew university в Йерусалим, проф. Надеж Рагару - автор на изследването "И българските евреи бяха спасени“, издадено през 2022 г. от Центъра за международни изследвания в Париж, проф. Албена Танева от Софийския университет, която е експерт по проблемите на гражданското общество и българската история от ХХ век, директорът на театъра в Хайфа, Израел Синай Петер, учени и експерти.

По време на лятното училище ще бъдат показани и дискутирани художествени и документални филми, които описват събитията от преди 80 години и определят днешното разбиране за паметта, вината, отговорността и мястото на Холокоста в човешката история. Акцент в работата на школата ще бъде и срещата с живите наследници на спасените български евреи през 1943 г., която ще даде възможност на участниците да съпоставят личните семейни истории с официално тиражираните.

За повече информация относно предишните издания на лятната школа, включително подробни програми и профили на участниците на: BSSRPL 2023 - uni-plovdiv.net.