С шествие на свободата отбелязаха 146 години от Освобождението на Дупница, предаде репортер на "Фокус“. Шествието започна от моста над река Джерман и представи историческа възстановка на състоялата се в Дупница на 2 януари 1878 година (по стар стил) тържествена церемония по посрещането на руския ескадрон начело с майор Иван Павлович Орлински – командир хусарски ескадрон от ІV Мариуполски полк.  

Шествието беше посрещнато от архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски. Той изрече словата, с които преди 146 години тогавашните свещеници са приветствали освободителите на града.

"От мое име и от името на всички граждани на Дупница и Дупнишко – приветствам вас и целият ви ескадрон с добре дошли“.

Шествието продължи до паметната плоча на майор Орлински в града. Там директорът на Историческия музей Анелия Геренска припомни за събитията, довели до Освобождението на града. В знак на почит и преклонение към съдбата на хилядите руски и молдовски войни, на хилядите опълченци, бяха поднесени венци и цветя.

Церемонията продължи пред паметната плоча на Дупнишките опълченци. Уредникът в Историческия музей Емил Севдин посочи, че на тази дата се отбелязват 146 години от Освобождението на Дупница и околията. 146 години откакто IV ескадрон от ІV Мариуполски полк, начело с майор Иван Павлович Орлински, пристигат в града и го Освобождават.  

Слово за празника произнесе кметът на Община Дупница Първан Дангов. "Днешният ден е ден на свободата, която е донесена на руския щик в спасителната за България Руско-турска освободителна война – кой каквото ще да казва“, посочи Първан Дангов. Той призова политиците да слушат повече историците, да не се опитват да пренаписват историята в нечия угода, а да бъдат достойни българи. Пред паметната плоча също бяха поднесени венци и цветя.

Отец Паликарски отправи благодарствена молитва: "Благоденствено и мирно житие, здраве и спасение и във всичко добро преуспяване, подай Господи, на благочестивия православен български народ и запази го през всички векове! На многая и благая лета“.

Празничната програма продължи с изпълнения на танцова школа "Всички стъпки“ – Ямбол.