Нови шест електробуса тръгват от днес по улиците на Благоевград, предаде репортер на "Фокус". 

На официална церемония пред жителите и гостите на града бе направена презентация на превозните средства, които ще обслужват линия №12, която обхваща кв. "Грамада“, автогарата и гарата, бул. "Джеймс Баучер“ и Плажа.

Специален гост на събитието бе заместник-министърът на Регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева, която е и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж“.

"Това е екологичен, това е чист, това е зелен транспорт, привлекателен и много по-тих", каза тя пред присъстващите. 

Кметът на Благоевград Илко Стоянов от своя страна благодари на целия екип на проекта и на МРРБ за съвместната работа. "Само за година успяхме да направим така, че нещо, което изглеждаше невъзможно, се случи", добави той.

На презентацията и водосвета пред обществеността на пл. "Георги Измирлиев“ присъстваха: 

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, Г-жа Ангелина Бонева, заместник-министър на Регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж“, г-н Александър Мацурев, заместник-областен управител на област на област Благоевград с административен център Благоевград, г-н Радослав Тасков, председател на Общински съвет Благоевград, г-жа Мария Петрова, заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти, Мирослав Кюпов, управител на "Еко транспорт“ – Благоевград ЕООД, г-н Арда Адеш, представител на фирма "Карсан“, г-н Николай Недялков, представител на "Булбус трейд“ ООД, екипът по проекта, представители на общинска администрация, граждани и медии. 

Електробусите са закупени по проект BG16RFOP001-1.008-0010-С01 "Интегриран градски транспорт на град Благоевград", финансиран по ОПРР 2014-2020г, в рамките на който са доставени и монтирани и 3 двойни зарядни станции.

Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия обществен градски транспорт на територията на Благоевград. 

Проектът е с бюджет от 5 621 412,82 лева, от които 4 343 025,05 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1 278 387,77 лева са собствен принос на Община Благоевград.

Продължителността на проекта е 48 месеца.