Шеговит прочит на важна държавна наредба спретнаха във Варна.

Щом съществува държавния нормативен акт № РД-02-20-10 от 5 юли 2012 г. за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях, защо да няма и за пешеходците, майтапят се жители на морския град.

Хората онагледяват думите си със снимка на неравност на тротоар по ул. "Петко Каравелов“. Двете павета са се надигнали и неизвестни са ги облепили в бяло. Така те се виждат в тъмното, за да се не препъне някой в тях.

Ако перифразираме държавната наредба, то за пешеходци ще звучи по този начин, предлагат шеговито нашите читатели:

Чл. 2. Тази наредба има за цел да се създадат условия за повишаване на изискванията за безопасност на тротоарите, отворени за обществено ползване, и в населените места, както следва:

1. намаляване на броя и тежестта на произшествията;

2. намаляване на скоростта на пешеходците в населените места;

3. подобряване на съгласуваността, видимостта и разпознаваемостта, както и подходящо използване на средствата за ограничаване на скоростта на движение, на пътните знаци, пътната маркировка, светлинните сигнали и на други средства за сигнализиране;

4. намаляване на потенциалните конфликти между участниците в движението и създаване на усещане за безопасност у всички участници в движението;

5. указване на границите на пътния/уличния участък с изменени пътни условия;

6. подобряване на въведения режим на движение, който осигурява безопасно преминаване през пътния/уличния участък.

Ако е нужни и знак да бъде поставен на такива места по тротоарите, майтапят се още варненци.