Вливането на финанси за подобряване на състоянието на "Екобус Пловдив" ЕООД и даване на възможност може да заработи пълноценно може да стане, чрез вдигане на капитала и чрез безлихвен заем, който мога да получа от общината. Това обясни управителят на общинското дружество "Екобус Пловдив" ЕООД д-р инж. Илко Търпов в БНТ подкаст "Къде живеем?" с Камен Коларов.  

"Именно това съм поискал аз - безлихвен заем. Нямам против да е, даже също е добра идея, ако общинското ръководство прецени, да вдигне капитала и по този начин да получа свежи пари, с които да можем да продължим работа до там, докъдето сме стигнали", уточни инж. Търпов и обясни, че заемът може да бъде върнат, "когато след 36 месеца започна да функционира дружеството". 

"Това е първи вариант. Другият вариант, който е свързан с една нормална бизнес логика, е да имаме друга дейност, която да може да осигури съществуването на дружеството и поемането на минималните плащания, които трябва да бъдат направени и веднага ви давам пример:  В град Казанлък има седем електрически автобуса, които превозват гражданите. Това дружество, преди да започне да се занимава с електрически транспорт, са бутилирали минерална вода и са имали някаква търговска дейност и са съществували. В Стара Загора по същия начин навремето са започнали от товарни превози. В последствие това дружество прераства в градски транспорт", разказа управителят на общинското дружество и поясни, че конкретно предложение за съпътстваща дейност е дал още в бизнес-плана си. 

"В бизнес-плана съм дал предложенията си преди 2 години, че е възможно: първо електрически велосипеди, които са свързани и също пряко комуникират с интермодалността на пътническия транспорт. Изцяло са съобразени всичките ми идеи с това изискване с транспорта, градската мобилност, дали ще бъдат електрически велосипеди или тротинетки това е без значение. Този терен, който притежава дружеството може да се използва за платен паркинг. Естествено иска се инвестиция", обясни инж. Илко Търпов

Той припомни, че бизнес-плана е приет от Общинския съвет, а след смяната на управляващите били водени разговори и с новия екип в Общината, но всичко било в ръцете на общинските съветници. 

"Дори и кметът е зависим от решенията на Общинския съвет. На практика принципал на  дружеството е Общинският съвет. Аз може да съм сам, но моите началници са 51 души", бе категоричен управителят на "Екобус Пловдив". 

Според него дружеството е добре да започне с някаква съпътстваща дейност, която да му даде възможност да стъпи добре финансово и да развие проекта по-нататък. 

"Точно така! От някъде трябва да дойдат парите: дали общината ще ги даде като дялов капитал или като безлихвен кредит,  дали ще създадем дейност, която да осигурява финансирането на един минимален екип от хора ...защо не и обединяване на дейности? Знаете ли, че в Хасково градския транспорт е обединен със Синя зона?  Много малък е делът на градския транспорт, на дружествата за градски транспорт, които извършват чисто транспортна дейност. Повечето от тях имат да речем пункт за технически годишен преглед, повечето от тях развиват други съпътстващи дейности покрай транспорта, така че да могат да дофинансират, защото знаете, че това е социална услуга и тя никога не може да донесе печалба и затова се опитват на места хората по различен начин да допълват и това е една обща тенденция", каза инж. Търпов и обясни, че е правил проучване, в което е констатирал, "че около 30% от приходите на подобни дружества се съставят именно такава допълваща дейност, която подпомага дружествата".

"Има варианти и ако ние искаме нещо да решим, трябва да седнем на експертно ниво да коментираме тези въпроси със специалисти от общината и аз съм сигурен, че в скоро време това ще стане, защото ситуацията, в която сме в момента няма как да дава индикация, че тя може да продължи още три години по този начин. На мен ми трябват  по 100 хиляди лева на година за минимални разходи", обясни експертът. 

Той поясни, че подобни разговори вървели непрекъснато, но "въпросът е да намерим правилната формула, с която да убедим общинските съветници, защото знаете, че те са много чувствителни на тема заем". 

"Най-важното в момента е ние така да подготвим нещата, че не само за предстояща програма, а за всяка една следваща програма ние да имаме готовност, да имаме готови проекти, които веднага да можем да внасяме и да печелим проекти. Именно по този начин работи професор Братоев в Столичния метрополитен и за мен той е пример, по който аз смятам, че трябва да се върви и той е пример в цяла България, не само в София", каза още управителят на общинското дружество "Екобус Пловдив".